2015. június 17., szerda

Fizika: Geometriai optika

Az optika a fény és általában az elektromágneses hullámok terjedésével foglalkozó tudományág. A geometriai optika nem foglalkozik a fény hullámtermészetével vagy részecsketulajdonságával.

Pusztán a fény viselkedését írja le olyan távolság- és időértékeknél, melyek jóval nagyobbak, mint a fény néhány mennyiségi jellemzője.

A testeket azért látjuk, mert róluk (ill. belőlük) fény jut a szemünkbe, és ott látjuk, ahonnan a fény kiindul, vagy ahonnan indulni látszik, mielőtt a szemünkbe jut.

  • Valódi kép: a szemünkbe érkező fénysugarak valóban metszik egymást, a kép megfelelő eszközzel (ernyő, film) adott helyen felfogható.
  • Látszólagos kép: a szemünkbe érkező fénysugaraknak csak a meghosszabbításai metszik egymást, csak látszólag indul ki onnan fény.



Gömbtükrök nevezetes elemei

  • Gömbi középpont (G): annak a gömbnek a középpontja, melynek része az adott gömbtükör.
  • Optikai középpont (O): a gömbsüveg tetőpontja. Az optikai középpontba érkező sugarak a tengelyre szimmetrikusan verődnek vissza.
  • Optikai tengely: az O és a G pontokon átmenő egyenes.
  • Fókuszpont (F): az optikai és gömbi középpont távolságának felezőpontja. Ha a tükörre eső sugárnyaláb az optikai tengellyel párhuzamos, a visszavert fénysugarak a fókuszponton haladnak át. Ha a fénysugár a fókusz irányából érkezik a tükörre, a tengellyel párhuzamosan verődik vissza.
  • Fókusztávolság (f): a fókuszpont távolsága az optikai középponttól, ami a gömbi sugár (r) fele.
  • Tárgytávolság (t): a tárgy távolsága az eszköz optikai középpontjától.
  • Képtávolság (k): a kép távolsága az eszköz optikai középpontjától; valódi kép esetén pozitív, látszólagos kép esetén negatív.




Leképezési Törvény

A gömbtükröknél és vékony lencséknél a t tárgytávolság, k képtávolság és az f fókusztávolság között azonos törvény érvényes:



Az összefüggésben következetesen használjuk az előjeleket. Azok a távolságok, amelyek olyan pontokhoz tartoznak, amelyekben fénysugarak metszik egymást, pozitívak lesznek (homorú gömbtükör és gyűjtőlencse fókusztávolsága, valódi kép és tárgy távolsága), amelyekhez tartozó pontokban csak a fénysugarak meghosszabbításai metszik egymást, negatívak lesznek (domború gömbtükör és szórólencse fókusztávolsága, látszólagos kép és tárgy távolsága).


Optikai eszközök

Az optikai eszközöket az alapján csoportosítjuk, hogy egy vagy több részből állnak. A több részből állókat nevezzük összetett optikai eszközöknek.

Egyszerű optikai eszközök:
  • lencsék
  • tükrök: síktükör, homorú tükör, domború tükör
  • egyéb: prizma, stb.
Összetett optikai eszközök: távcsövek



A Galilei-távcsövet egyes feljegyzések szerint 1608-ban Hollandiában találták fel; majd Galileo Galilei készített egy 8-szoros nagyítású, később egy kb. 20-szoros nagyítású modellt. Galilei az 1600-as évek elején egy társával megpróbálta megmérni a fény sebességét. Mindketten egy hegytetőn álltak redőnyös lámpát tartva. Galilei kinyitotta a redőnyt, majd amikor a társa meglátta a fényt ő is kinyitotta. Egy mérföld körüli távolságnál Galilei nem tudott nagyobb eltérést észlelni, mint amikor pár méterre álltak egymástól. Arra a következtetésre jutott, hogy a hegycsúcsok távolsága nem elég nagy a pontos méréshez.



Johannes Kepler egyik legjelentősebb munkája a Dioptrice („Optika”) volt, melyben az egész optikát tudományos szintre emelte. 1611-ben megjelent művében az általa feltalált Kepler-távcső csak mellékes dolognak tűnik a fénytöréssel és az optikai leképezéssel kapcsolatos eredményeihez képest. Leírta a szem működését is. Tárgyalta a látáshibákat, valamint megmagyarázta a szemüveglencsék működését.



Sir Isaac Newton két éven keresztül optikát tanított. Ezalatt az idő alatt vizsgálta a fénytörés jelenségét, és rájött, hogy a prizma a fehér fényt a színspektrum különböző színeire tudja bontani, egy másik prizma pedig újra össze tudja állítani fehér fénnyé. Egy színes fénysugárral különböző tárgyakat megvilágítva azt is megmutatta, hogy a színes fény tulajdonságai nem változnak. 1704-ben jelent meg az Optika című műve. Amikor Robert Hooke kritizálta Newton egyes elméleteit, Newton annyira megbántódott, hogy visszavonult a nyilvános vitától. Egészen Hooke haláláig ellenségek maradtak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése