2015. június 11., csütörtök

Irodalom: A detektívregény jellemzői (Agatha Christie: Tíz kicsi néger)

A népszerű elbeszélő műfajokat általában úgy tartjuk számon, mint a cselekményes, eseményekben és fordulatokban bővelkedő elbeszélés tipikus eseteit. A detektívtörténet cselekménye alapvetően és nyilvánvalóan ismétlés. Sok benne a sablon, a séma. A detektívtörténetek célja a jó értelemben vett izgalom felkeltése, az intellektuális szórakoztatás és sok esetben az elmetorna. A műtéma azok számára lehet érdekes, akik szeretik a rejtvényeket.

A középpontban mindig valamilyenfajta bűn (gyilkosság, lopás) áll. A főszereplő a detektív, akinek célja bűn felderítése. Az esetet gyakran nem ábrázolják, csak a következményeket. Elbeszélésmódja retrospektív, azaz a nyomozó visszafejti az eseményeket. A detektívregényben fontos a narrátor szerepe. Állandó feszültségben tartja az olvasót, gyakori késleltetéssel fokozza az izgalmakat.

A detektívtörténet ismérvei



  • az olvasónak a nyomozóéval egyenlő esélyeket kell biztosítani a rejtély megoldására
  • sem a detektív, sem más hivatalos nyomozó közeg nem lehet a tettes
  • logikus következtetés vezessen a leleplezéshez
  • kell szerepelnie egy nyomozónak, aki feltárja az áruló nyomokat és ezek eredménye révén eljut a megoldáshoz (kivétel: Agatha Christie – Tíz kicsi néger)
  • a  detektívtörténet kötelező bűnesete a gyilkosság
  • a bűntett indítóoka mindig legyen magánjellegű
  • az  olvasót látszólag be kell avatni a nyomozás folyamatába, anélkül, hogy leleplezhetné az elkövetőt
  • a detektívnek a történet végén meg kell neveznie a bűnöst


A detektívregény a krimi műfajának egyik lehetséges témája. Megteremtője Edgar Allan Poe amerikai író, költő, novellista és kritikus. Első főszereplője C. Auguste Dupin. Az író egy esszével kezd, amiben az elemzőképességről beszél. Szerinte a nyomozáshoz nagyon fontos a jó logika és az elemző-, ill. megfigyelőképesség.

Őt követi Sir Arthur Conan Doyle angol író mesterdetektíve, Sherlock Holmes. A nyomozó módszerét a természettudományos analízisből meríti. A jelenségek megfigyeléséből vonja le a következtetést, s a következtetéseket logikai láncolatba rendezi. Holmes mellett többnyire ott van Dr. Watson, a jó szándékú kisember, a történetek lejegyzője.

Agatha Christie brit írónő, a „krimiírás koronázatlan királynője”. Agatha az első világháború ideje alatt a torquayi kórházban ápolónőként, majd vizsgáit letéve egy új gyógyszerlaboratóriumban dolgozott. Első detektívalakja a híres Hercule Poirot volt. Később központi szereplő megváltoztatására hozta Miss Marple-t is, de sok más műve is készült.


Tíz kicsi néger (1939.)

Agatha Christie egyik leghíresebb és legjobb műve. Először „Tíz kicsi indián” címen volt kiadva (a néger rasszista kifejezés). A mű a megtorlás (gyilkosságot gyilkossággal?), a bűn (maradhat-e bűn büntetlenül?) és a lelkiismeret kérdéskörét járja körbe.

Az első helyszín a vonat, ott találkoznak a szereplők, akik a szigetre utaznak, de nem tudják, hogy mi célból. A Néger-szigetre hívták őket (néger fejre hasonlít).

A szigetre érkezve senki sem fogadja őket, a két (friss) házvezető sem ismerte még a meghívó küldőjét (Mr. V. A. Lacky = „valaki”), a szigeten lévő rejtélyes villában szállnak meg. A vihar miatt nincs lehetőség a hazaútra sem.

Nem tudják, hogy mégis miért jöttek ide, de elkezdenek szorongani, mivel nem sejtették, hogy többen is lesznek ott. Megismerjük a szereplőket név szerint is (különböző nem, foglalkozás, stb.), látszólag nincs kapcsolat közöttük, majd a gramofonba bemondják vacsora alatt bűneiket; mindannyian elkövettek valamilyen halállal járó bűnt, és mind megúszták.

  • Wargrave (bíró): egy embert halálraítélt, annak ellenére, hogy volt bizonyíték ártatlanságára
  • Vera (tanárnő): nevelőként/dadaként dolgozott, hagyta meghalni a gyereket, hogy örökölhessen
  • Armstrong (orvos): ittasan operált meg egy hölgyet, aki emiatt meghalt
  • Emily Brand (vénasszony): kidobta terhes szobalányát, aki emiatt öngyilkos lett
  • Mr. és Mrs. Rogers (komornyik és házvezetőnő a szigeten): előző megbízójukat hagyták meghalni, hogy megörökölhessék vagyonát

Pszichológiai csapda: félnek az elszámolástól, tartanak egymástól is, mert mindenki gyilkos. Mindenki elkezdi a többieket figyelni. Visszavonulnak a szobájukba, Vera meglátja a Tíz kicsi néger című versikét, amit gyerekkorából már ismert, és tíz darab figurát.

Tíz kicsi néger éhes lett egyszer, s vacsorázni ment, 
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s maradt kilenc. 
Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott, 
Egy el is aludt másnap, s nem maradt csak nyolc. 
Nyolc kicsi néger sétára ment egy szép kis szigeten, 
Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten. 
Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat, 
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt. 
Hat kicsit néger játszadozik a kaptárok között, 
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad csak öt. 
Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét, 
Egyik bíró lesz a végén, s nem marad csak négy. 
Négy kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő, 
Egyet keblére ölel, és így marad kettő. 
Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd, 
Egyik pecsenyévé sül, és nem marad, csak egy. 
Egy kicsi néger magára hagyva árván ténfereg, 
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek.

Rájönnek, hogy egyedül vannak a szigeten. Marston hal meg először, ciánkáli kerül az italába. Vera szobájában az egyik néger figura eldől. A többi haláleset: Mrs. Rogers túladagolta az altatót; a tábornokot leütötték, ekkor jöttek rá, hogy a gyilkos a szigeten van, de rajtuk kívül nem találnak senkit. Mr. Rogers fejébe fejszét vágtak.

Végül Verának egy kötelet készítettek ki a szobájába, és bár megnyugszik, hogy nincs ott a gyilkos, akár menekülhetne is, de a bűntudata gyötri, és felakasztja magát.

Epilógus: Rendőrök beszélgetnek, fáziskéséssel járnak a bűnös mögött, tanácstalanok. Előkerül Wargrave bíró levele, ő volt a gyilkos. Igazságosztó akart lenni, de nem tudta hajlamait teljesen kiélni bíróként, gyilkolni akart. Ártatlanokat nem akart megölni, ezért bűnösöket keresett, saját maga felett is ítélkezett. Leleplezte magát, hogy lássa a világ, mennyire zseniális, tettét „tökéletes sorozatgyilkosságnak” nevezi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése